Atom Zhou

Vastgoedondernemer Atom Zhou is de initiatiefnemer achter diverse projecten waarin Chinees-Nederlandse commerciële en culturele activiteiten samenkomen. Enkele van Zhou’s ontwikkelingen zijn het Asian Business Court in Den Haag en Colours of Asia in Rotterdam. Daarnaast is hij betrokken bij diverse maatschappelijke, politieke en culturele initiatieven, waarmee hij onder meer de zichtbaarheid van de Chinese gemeenschap in Nederland tracht te vergroten.

Jonge jaren

Atom Zhou werd op 28 mei 1975 geboren in de Chinese provincie Wenzhou. Begin jaren tachtig kwam het hele gezin Zhou naar Nederland, waar het neerstreek in Schiedam en enkele jaren later naar Den Haag verhuisde. Nadat hij zijn middelbare schooltijd in Leiden had doorgebracht en in Den Haag de mts had doorlopen, voltooide Zhou in 1999 de opleiding Industrial Management Engineering aan De Haagse Hogeschool.

Ondernemingsdrang & bijzondere vastgoedprojecten

Atom Zhou

Nog vóór het afronden van zijn studie begon Atom Zhou een telecomonderneming, die uiteindelijk de springplank voor zijn vastgoedcarrière vormde. Sinds Zhou in 2009 zijn eerste stappen in de vastgoedbranche zette, wil hij ook met zijn vastgoedprojecten telkens weer iets bijzonders ontwikkelen en daar zijn eigen stempel op drukken. Dat doet hij door in alle facetten van een project mee te denken, met gevoel in plaats van de rekenmachine. Zo voorkomt Zhou dat hij vervalt tot ‘dozen schuiven’. Hij is er dan ook van overtuigd dat je van alles iets kunt maken, als je er maar hard genoeg aan werkt.

De eerste vastgoedontwikkeling waarbij Atom Zhou betrokken was, was het Asian Business Court (ABC) in Den Haag. Tussen 2009 en 2016 trad Zhou op als managing director van het project, waartoe hij het initiatief op de laatste kavel in de Haagse wijk Ypenburg. Met het ABC realiseerde hij een multifunctioneel bedrijven- en kantorencomplex, voor Aziatische bedrijven en westerse dienstverleners waarmee zij zakendoen.

Een ander project is Colours of Asia, waarmee Atom Zhou de Rotterdamse discotheek Nighttown transformeert tot een combinatiegebouw voor cultuur en commercie. In het gebouw creëert Zhou ruimte voor appartementen, horeca, winkels, galeries, kantoren en andere bedrijfsruimten.

Maatschappij, politiek en cultuur

Daarnaast was Atom Zhou voorzitter van de Raad van Bestuur van de Dragons Businessclub (2013-2017) en tot op heden van Stichting De Chinese Brug, een organisatie die van oorsprong de belangen van Haagse burgers van Chinese afkomst behartigde. Sinds Zhou in 2012 op verzoek van zijn voorganger bestuursvoorzitter werd, heeft hij de focus van de stichting daarentegen verbreed. Tegenwoordig organiseert De Chinese Brug dan ook activiteiten voor alle inwoners van het stadsdeel Centrum, waarbij Zhou regelmatig op de vloer – bijvoorbeeld in de keuken – meewerkt.

Ook is Zhou betrokken bij de organisatie van culturele evenementen, zoals het honderdjarig jubileum van de Chinese gemeenschap in Nederland in 2011. Tevens is hij lid van het comité dat de jaarlijkse viering van Chinees Nieuwjaar organiseert.

In 2013 werd Atom Zhou bovendien actief in de politiek, met bijzondere aandacht voor de belangen van de Chinese gemeenschap. Namens het CDA stond hij op de lijst bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen. In 2015 stelde hij zich opnieuw verkiesbaar, ditmaal voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Sinds 2017 is Zhou bestuurslid van het CDA in Den Haag, een van Nederlands grootste politieke verenigingen.

Wilt u ook een achtergrondartikel op deze website? Stuur een bericht naar info@vastgoedjongens.nl.