Barry van Suijdam

Op 15 mei 1973 werd Barry van Suijdam, projectontwikkelaar en vastgoedhandelaar, geboren in Amsterdam. Ondanks zijn rasechte Jordanese afkomst, is Van Suijdam in het Noord-Hollandse Westwoud opgegroeid.

Opleiding

Barry van SuijdamIn Westwoud ging Van Suijdam naar de lagere school. Hierna stroomde hij door naar de timmerafdeling van de KTS (Katholieke Technische School) in Hoorn. Zijn vader, een lokale aannemer, adviseerde hem het ambacht in te gaan. Hij volgde de studie Bouwkunde op de MTS in Hoorn en ging na zijn stage bij Wilma Bouw, het huidige MA Bouwbedrijf, naar de Hogeschool Haarlem om daar bouwkunde te studeren. Van Suijdam had ondertussen verschillende baantjes waar hij goed mee verdiende; hij bezorgde pizza’s, had een afbouwbedrijf en stond op de braderie. In het laatste jaar van zijn studie liep Van Suijdam stage bij het architectenbureau Trigallez in Hoorn. Toen Van Suijdam op zijn 25e als ingenieur afstudeerde, begon hij meteen voor zichzelf én kocht hij zijn eerste huis van het geld dat hij tijdens zijn studietijd verdiend had.

Eigen bedrijf en eerste stappen in het vastgoed

Barry van Suijdam zette in 1998 ‘Aannemersbedrijf en Bouwprojecten Van Suijdam’ op. Hij had een bouwkundige showroom en maakte promotiefilmpjes; zijn kracht lag in de duidelijke taal die hij sprak tegen klanten en zijn transparante offertes. Van Suijdam verbouwde ook voor investeerders en constateerde dat zij daar vaak goed aan verdienden. In 2005 kocht hij daarom zelf, samen met een investeerder, een pand aan de Amsterdamse Albert Cuypstraat. Dit verbouwden ze tot 5 losse appartementen die snel werden verkocht. Van Suijdam kreeg de smaak te pakken, dit wilde hij vaker doen.

Dominus Amstelodami

In de Junior Kamer in Hoorn, een netwerkorganisatie van ondernemers in West-Friesland, ontmoette Van Suijdam de accountant Sander Koeleman. Koeleman vond Van Suijdam’s plan om panden te verbouwen, splitsen en verkopen, interessant en wilde investeren. In 2006 zetten Barry van Suijdam, Sander Koeleman en Pierre Komen ‘Dominus Amstelodami’, oftewel ‘De Heer te Amsterdam’, op, met meer dan 21 aandeelhouders met een gezamenlijk kapitaal van 2,4 miljoen euro. Van Suijdam had geen aandelen, zijn rol was het aanbrengen en verbouwen van de panden. Vooral panden in ‘het quotum’ van de gemeente Amsterdam, daar dezen gesplitst mochten worden in meerdere woningen. Vaak kon er, met toestemming van de voormalige eigenaar van een pand, al worden verbouwd vóór de officiële leveringsdatum. Hierdoor vonden er bij levering soms snel opeenvolgende, of zogenoemde ABC-transacties plaats waarbij het onroerend goed op dezelfde dag doorverkocht werd. Koeleman was als accountant bij uitstek geschikt deze processen in goede banen te leiden. Daarnaast startten Van Suijdam, Koeleman en Komen dochteronderneming ‘Filia Prima Amstelodami’ en ‘PBS Real Estate BV’.

Doorgaan na tegenslagen

Uiteindelijk kwamen Dominus Amstelodami en PBS Real Estate door de crisis in zwaar weer terecht en kon Dominus Amstelodami niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Van Suijdam hield één pand over dat hij midden in de crisis toch nog wist te ontwikkelen en verkopen. Aannemersbedrijf en Bouwprojecten Van Suijdam overleefde de crisis ook niet. Ondanks deze tegenslagen wilde Van Suijdam na de crisis graag verder met projectontwikkeling verzamelde een groep financiers. Van Suijdam bekommerde zich hierbij om het aanleveren van geschikte de panden en verzorgde de verbouwing. Zijn visie was ‘niet verkopen is verhuren’. Hij kreeg een aantal panden in bezit waarvan de huurstroom als pensioenvoorziening diende. Er kwam echter onverwachts een zeer mooi bod, waardoor deze panden in juni 2017 zijn verkocht door Van Suijdam en co.

RenDeco Vastgoed BV

Op dit moment stort Van Suijdam zich met zijn bedrijf ‘RenDeco Vastgoed BV’ op projecten zoals de Mercatortoren in Amsterdam-West, die hij kocht van woningcorporatie Stadgenoot en waar 13 woningen en een winkel in komen. Daarnaast heeft hij onder andere in Alkmaar een aantal projecten lopen, waaronder een woontoren die wordt gerenoveerd en een transformatie van kantoorruimte naar appartementen. Verder ontwikkelt Van Suijdam momenteel samen met Koeleman woonappartementen in een Rijksmonument in Hoorn.

Privéleven

Barry van Suijdam heeft een dochter en een zoon. Aan het voetbalteam van zijn zoon geeft hij elke week training en op zaterdag staat hij langs de lijn tijdens de wedstrijden. Van Suijdam voetbalde in zijn jeugd ook, zowel op het veld als in de zaal. Hij stond linksbuiten en schopte het tot de Noord-Hollandse selectie.