Jaap Betsema

Jaap Betsema (1973, Balk) is directeur-grootaandeelhouder (DGA) van Betsema Bouwgroep, een van oorsprong Friese bouwonderneming. Betsema is de kleinzoon van de gelijknamige oprichter van het bedrijf en nam in 2007 het roer over van zijn vader Johannes. Onder Jaap Betsema werd Betsema Bouwgroep door de economische crisis van 2007 – 2011 geloodst, zijn de activiteiten steeds meer uitgebreid van Noord- naar Midden-Nederland en is een verhuizing van het hoofdkantoor naar Lelystad geïnstigeerd.

Jeugd

Jaap Betsema kreeg het metselaarsvak met de paplepel ingegoten via zijn vader en grootvader, maar wilde aanvankelijk niet in hun voetsporen treden als directeur van Betsema Groep. Na het volgen van een bouwopleiding besloot hij verder te studeren aan de zeevaartschool, in de hoop om later meer van de wereld te kunnen zien. Uiteindelijk bleek de lokroep van het familiebedrijf toch te sterk en ging Betsema er in 1993 aan de slag als metselaar. Met de ervaring die hij door de jaren heen opdeed, aangevuld met extra opleidingen, nam hij ook steeds meer verantwoordelijkheid binnen het bedrijf. Vanaf 2003 nam Betsema de onderneming geleidelijk steeds meer over van zijn vader, tot hij in 2007 de nieuwe directeur werd.

Betsema Bouwgroep

Betsema Bouwgroep is een middelgrote bouwonderneming, actief binnen vrijwel alle facetten van de bouw. Het bedrijf overkoepelt diverse dochterondernemingen die naast de fysieke realisatie van gebouwen gericht zijn op onder meer projectontwikkeling en de verhuur van bouwmaterieel. Zowel grotere projecten in opdracht van bijvoorbeeld overheden (bouw scholen, winkelcentra, woonwijken, etc.) als kleine particuliere opdrachten (bv. plaatsen van een uitbouw) worden uitgevoerd. Het werkgebied beslaat in principe heel Nederland, maar focust zich met name op Noord- en Midden-Nederland.

Betsema Bouwgroep begon in 1965 als metselbedrijf in de Friese plaats Balk. Door de jaren heen zijn de activiteiten steeds meer uitgebreid, zowel qua vorm als qua hoeveelheid. Met name de vele bouwactiviteiten in de jonge provincie Flevoland hebben door de tijd heen veel opdrachten opgeleverd. Sommige uitbreidingen zijn tot stand gekomen door de overname van andere bouwondernemingen, zoals het nog steeds onder eigen naam opererende Delfsma Bouw en Ontwikkeling.

Groei

Onder huidige DGA Jaap Betsema heeft Betsema Bouwgroep een gezonde groei doorgemaakt, na een moeilijke beginperiode. Vlak na zijn aanstelling in 2007 begon namelijk een economische crisis. Dankzij het destijds verschuiven van de activiteiten richting utiliteitsbouw in opdracht van gemeenten, konden verliezen desondanks worden voorkomen. Inmiddels houdt het bedrijf zich ook weer bezig met veel andersoortige opdrachten. Dankzij de groei van de afgelopen jaren is zelfs besloten om de geboorteplaats van het bedrijf in te ruilen voor een grotere nieuwe hoofdlocatie in Lelystad. De nieuwe meer centraal gelegen locatie sluit beter aan bij het steeds groter geworden werkgebied. Betsema heeft in interviews desondanks aangegeven dat groei bij hem niet voorop staat; continuïteit en betrouwbaarheid zijn de speerpunten van zijn beleid.

Offroad races met Fireant Rally Team

In zijn vrije tijd verruilt Jaap Betsema het aansturen van zijn onderneming voor het besturen van één van zijn twee offroad racewagens. Samen met zijn Team Fireant reist Betsema naar offroad evenementen door de hele wereld, in o.a. Marokko, Polen en Portugal. Hij richt zich daarbij met name op de Ultra-4 klasse, de qua terrein extreemste klasse binnen het offroad autoracen.

Wilt u ook een achtergrondartikel op deze website? Stuur een bericht naar info@vastgoedjongens.nl.