Joshua Camera

Joshua Camera (1987) is oprichter en directeur van vastgoedontwikkelaar en -beheerder PEX Real Estate. Camera startte met PEX in de regio Groningen, maar heeft de laatste jaren zijn werkterrein verbreed en is projecten gestart in onder meer Assen en Amsterdam. Daar heeft het zich toegelegd op binnenstedelijke nieuwbouwprojecten, naast het beheer van de bestaande portefeuille.

Voorheen was Camera tevens directeur en oprichter van een ijssalonketen en een ijsgroothandel. Sinds de verkoop van deze ondernemingen en de oprichting van PEX heeft hij zich echter volledig gewijd aan zijn vastgoedactiviteiten.

Ondernemersgezin

Joshua Camera groeide op in een ondernemersgezin. Van zijn ouders kreeg hij mee om niet bij de pakken neer te gaan zitten als iets niet lukt. Bij tegenslagen is het zaak om ervan te leren en door te gaan. Ook leerde hij van jongs af aan om hard te werken. Zijn ouders hadden – en hebben tot op de dag van vandaag – namelijk in Groningen een Italiaans restaurant, waar Camera vanaf zijn vroege tienerjaren fulltime hielp. Hierdoor groeide hij op met een 12-tot-12-mentaliteit.

Italini ijssalons en groothandel

Zijn ervaring en affiniteit met de horeca deed Joshua Camera mede besluiten om in 2008 de plaatselijke ijssalon in Haren over te nemen. Hij onderbrak zijn opleiding aan het Groningse Noorderpoortcollege, verbouwde de ijssalon en gaf het concept in franchise uit aan vestigingen in onder meer Groningen, Utrecht en Amsterdam. Aanvankelijk verkocht Camera het ambachtelijke Italiaanse schepijs enkel in zijn eigen salons, waar hij vaak achter de toonbank te vinden was, maar vanaf 2012 leverde hij het ijs en bijproducten met zijn eigen groothandel ook aan andere Nederlandse en Belgische ijssalons en horeca.

Eerste jaren in de vastgoedsector

Al in 2006 had Joshua Camera zijn eerste vastgoed aangekocht. Dat betrof een woning met drie woonlagen, waarvan hij er één zelf bewoonde en de overige twee verhuurde. Voor Camera was de keuze simpel: in plaats van huur te betalen, zoals zovele van zijn leeftijdsgenoten, leende hij geld bij de bank. Binnen een jaar kocht hij een tweede woning. Dit verbouwde hij tot zes studio’s, een verbouwing die Camera naast zijn opleiding zelfstandig uitvoerde.

Deze eerste opbrengsten stelden Camera in staat twee jaar later de Harense ijssalon over te nemen. Op zijn beurt ontstond hierdoor een zekere wisselwerking. Enkele jaren later kon hij immers met de opbrengsten uit de ijsondernemingen zijn vastgoedportefeuille uitbouwen tot wat later PEX Real Estate werd. Nog vóór de officiële totstandkoming van PEX in 2017 begon dat met de aankoop van nieuwe panden in voornamelijk Groningen, wat jarenlang het voornaamste domein van Camera zou blijven.

PEX Real Estate

Na de verkoop van de ijssalons en groothandel kwam PEX Real Estate in 2017 officieel van de grond. Sindsdien heeft Joshua Camera met PEX uitgebreid naar onder meer Assen en Amsterdam, waar het specialiseert in binnenstedelijke nieuwbouw op hoogwaardige locaties. Het ontwikkelt en beheert hoofdzakelijk appartementen, maar ook kamers, studio’s, winkels en bedrijfsruimten.

Daarbij onderscheidt PEX zich van branchegenoten door op binnenstedelijke A-locaties duurzaam te ontwikkelen. Dat is in de sector geenszins vanzelfsprekend. Vanwege de locatie is leegstand immers vrijwel onmogelijk, doordat er in de centra van grote steden altijd vraag is naar kwalitatief hoogwaardige woningen. PEX kiest echter niet voor de makkelijke weg en wil zijn huurders of kopers mooi vastgoed bieden en hen door de hoge kwaliteitseisen het grootst mogelijke woongenot laten ervaren.

Wilt u ook een achtergrondartikel op deze website? Stuur een bericht naar info@vastgoedjongens.nl.