Marnix Norder

Voorzitter Marnix Norder van de vereniging van woningcorporaties Aedes, en voormalig politicus van de PvdA, werd op 3 mei 1965 geboren in het Noord-Hollandse Zaandam. Norder staat bekend om zijn belangstelling voor, en brede kennis van, financiën en voorliefde voor hoge gebouwen. In combinatie met lef en passie maakt dit hem een zeer ervaren en daadkrachtige bestuurder.

Opleidingen

Na afronding van het vwo op de Christelijke Scholengemeenschap in Assen studeerde Norder Scheikunde en Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1983 tot en met 1990. Voor deze studies behaalde hij de doctorandustitel (tegenwoordig Msc). Tussendoor haalde hij ook zijn propedeuse in Psychologie. Naast de drukte van deze studies vond hij ook nog de tijd om lid te zijn van de studentenvereniging Hendrik de Cock in Groningen, onbetaald te werken als redacteur en verslaggever voor OOG TV én om de eenjarige opleiding 1-cameraregie NOB te volgen. Na deze tijd was Norder nog steeds niet klaar met studeren, van 1994 tot 1995 was hij student op de Haagse Acteer Studio.

Werkervaring in het openbare bestuur

Na zijn studies werd hij tot 1994 beleidsmedewerker stralenbescherming bij VROM, later vervulde hij daar de functie van coördinator veiligheid en transport. Naar aanleiding van de Vliegramp Bijlmermeer heeft hij vanaf 1998 twee jaar lang gewerkt aan de begeleiding van de Parlementaire Enquêtecommissie. Tot 2014 was Norder actief in de politiek, eerst als Statenlid Gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland waar dankzij hem Schiedam en Delft werden verbonden door aanleg van de 7 km lange snelweg. Vanaf 2004 wekte hij als wethouder namens de Partij van de Arbeid van de gemeente Den Haag op het gebied van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Tevens was hij locoburgemeester van Den Haag en stadsdeelwethouder van Scheveningen. Als nevenfunctie was Norder voorzitter van de Stichting Hoogbouw. In 2010 raakte hij in opspraak door een ‘snoepreisje’ naar Dubai om daar naar hoge gebouwen te gaan kijken.

Eigen ondernemingen en Aedes

In juni 2014 richtte hij MAACC op, een bedrijf dat woningbouwcorporaties, overheden en zorginstellingen adviseert en begeleidt bij ruimtelijke ontwikkelingen. Een jaar later richtte Norder ook Steenvlinder op met Hans Sparreboom, een sociale onderneming die zelfbouw mogelijk maakt op vrijgekomen locaties. Deze projecten zijn gericht op particulieren en zijn niet gerelateerd aan de sociale huursector. Steenvlinder is de eerste en enige organisatie die het risico durft te nemen om een nieuwe bestemming te geven aan kavels en gebouwen. Sinds januari 2017 is Marnix Norder voorzitter van de Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. Zijn ervaring met volkshuisvesting en stadsontwikkeling komen hierbij goed van pas aangezien Aedes daar veel onderzoek naar doet en de belangen van haar leden behartigt.

Privé

Tussen alle drukte door probeert Norder tijd vrij te maken voor zijn vrouw Claudia en drie puberende kinderen. Daarnaast is hij erg sportief en gaat graag de natuur in.

Wilt u ook een achtergrondartikel op deze website? Stuur een bericht naar info@vastgoedjongens.nl.