Sander Koeleman

Sander KoelemanOp 7 september 1971 zag financieel specialist en vastgoedhandelaar Sander Koeleman het levenslicht in Dordrecht. Hij is opgegroeid in het West-Friese Nibbixwoud en rondde in 1990 het Atheneum af op de Oscar Romero school in Hoorn. Koelemans vader was technisch werknemer in de suikerfabriek, SugarCity in Halfweg, waar hij op de werkvloer aan de praat raakte met een accountant. Aangezien Sander Koeleman op jonge leeftijd al goed was met cijfers, raadde zijn vader hem aan zich te verdiepen in accountancy.

Studie en eerste stappen in accountancy

Koeleman studeerde Hoger Economisch en Administratief Onderwijs (HEAO) op de Hogeschool Alkmaar. Tijdens het laatste jaar liep Koeleman stage bij DTT, het huidige Deloitte, een bedrijf voor zakelijke en financiële dienstverlening. Wat hem aansprak was de hands-on manier van werken door klantenbezoeken en controle van financiële administraties. Koeleman studeerde in 1994 postdoctoraal af en stroomde door naar de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij in deeltijd voor Registeraccountant studeerde en daarnaast bij DTT bleef werken.

Eigen bedrijf en Vanhier

In 1998 richtten Sander Koeleman en zijn compagnon André Van der Kuijt het accountantskantoor ‘Koeleman & Van der Kuijt’ op. Later voegde een derde compagnon, Raymond Slot, zich hierbij. Na een driejarige samenwerking vertrok Van der Kuijt. In 2003 besloten Koeleman en Slot ieder hun eigen weg te gaan, waarop Koeleman zich als vierde bestuurder bij de huidige accountantsorganisatie Vanhier voegde.

Bestuurder van Dominus Amstelodami

In het najaar van 2006 kruisten de wegen van Sander Koeleman en Barry van Suijdam in de Junior Kamer, de West-Friese netwerkorganisatie voor ondernemers. Van Suijdam, aannemer en vastgoedhandelaar, was bezig met het verbouwen, splitsen en verkopen van panden. Koeleman toonde belangstelling en wilde graag investeren. Eind 2006 werd Dominus Amstelodami opgericht door Koeleman, Van Suijdam en vastgoedinvesteerder Komen. Met meer dan 21 aandeelhouders werd een gezamenlijk kapitaal van 2,4 miljoen euro gestort. Koeleman werd aangewezen als bestuurder, Komen werd voorzitter van de Raad van Commissarissen. Amstelodami had een grote portefeuille van panden in Amsterdam die vaak, in overeenstemming met de vorige eigenaar, vóór de officiële leveringsdatum al verbouwd werden. Hierdoor vonden er bij levering soms snel opeenvolgende, of zogenoemde ABC-transacties plaats waarbij het onroerend goed op dezelfde dag doorverkocht werd. Koeleman was als accountant bij uitstek geschikt deze processen in goede banen te leiden. De drie vastgoedhandelaren richtten ook ‘Filia Prima Amstelodami’ en ‘PBS Real Estate BV’ op.

Vanhier

Koeleman was ondertussen fulltime werkzaam bij zijn accountantskantoor Vanhier met vestigingen in Amsterdam, Koog aan de Zaan en Heerhugowaard. Hij was verantwoordelijk voor de grote accounts van het kantoor en vestigingsleider in Heerhugowaard. In zijn bestuursfunctie bij het kantoor was hij vooral verantwoordelijk voor vaktechnisch beleid en voor fusies en overnames. Voorts begeleidde hij onder meer de fusie van het kantoor met de accountantskantoren van Tummers te Limmen en CMB Accountants met kantoren in Amstelveen en Haarlem in 2006. Naast Koeleman investeerde collega-partner en accountant Willem Boon evenzo in Amstelodami.

Einde Amstelodami, nieuwe investeringen

Dominus Amstelodami en dochteronderneming Filia Prima Amstelodami kregen het in de crisis zwaar te verduren en werden in 2010 ontbonden. De private onroerend goed portefeuille werd enigszins afgebouwd. Momenteel ontwikkelt Koeleman met Van Suijdam onder meer een Rijksmonument in het winkelgebied in Hoorn waarbij 4 luxe woonappartementen in worden gerealiseerd.

Tandartspraktijk Opmeer

In 2011, stapte Koeleman uit het partnerschap bij Vanhier. De kennis van schaalvergroting werd gebruikt om een keten van tandartspraktijken te vormen met zijn echtgenote die als kindertandarts werkzaam is. Daartoe werd de kindertandartspraktijk fors uitgebreid (nu gevestigd te Hoorn) en werd de grote tandartspraktijk van zijn schoonvader in Opmeer overgenomen, waar hij op het moment van schrijven manager is.

Accountancy

Verder verricht Koeleman incidenteel accountancy klussen. Hij richt zich daarbij slechts op overnames en onderzoeken naar boekhoudingen alsmede in de breedte op de onroerend goed branche. Collegae huren hem ook nog regelmatig in voor zijn expertise.

Snowboarden en windsurfen

In zijn vrije tijd gaat Koeleman graag met familie en vrienden wintersporten bij hun vakantiehuis in het Franse Alpe-d’Huez. Daarnaast is hij met mooi weer te vinden op het water in Schellinkhout waar hij regelmatig gaat windsurfen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *