Shandar Kooij

Shandar Kooij (1 april 1973, Paramaribo) is directeur van Grondontwikkeling Nederland (‘GoN’), dat als grondhandelaar én projectontwikkelaar optreedt bij zogenaamde ‘warme’ gronden. Dit is grond, die naar verwachting binnen een bepaalde tijd tot bouwgrond wordt bestempeld. Met zijn aanpak probeert Kooij het kapitaal van investeerders aan te wenden om de grondwaarde te verhogen en de haalbaarheid van een bestemmingswijziging te vergroten. Tegelijkertijd tracht hij particuliere investeerders, bouwbedrijven, ontwikkelaars en gemeenten efficiënt te laten samenwerken.

Jeugd en opleiding

Shandar Kooij groeide op in een Haarlemse volksbuurt. Hij volgde eind jaren tachtig een koksopleiding en werkte onder meer in de autobranche en de horeca, maar streefde vooral zijn droom na om profvoetballer te worden. Een zware blessure dwong hem echter zijn carrière te onderbreken.

Eerste stappen als zelfstandig ondernemer

Vanwege zijn blessure besloot Shandar Kooij te rusten en bleef hij op zijn achttiende na een voetbaltoernooi hangen op het Griekse eiland Kos. Daar werkte hij samen met lokale ondernemers aan de organisatie van evenementen. In 1993 keerde Kooij terug naar Nederland. Daar werkte hij voor verschillende koeriersbedrijven, tot hij in 2000 zijn eigen bezorgservice begon.

Na vier succesvolle jaren verkocht Kooij zijn onderneming en besloot hij een soloreis door Europa te maken.

Groene beleggingsproducten en grondverkoop

Bij terugkomst in Nederland ging Shandar Kooij als jonge dertiger aan de slag als verkoper van groene beleggingsproducten. Binnen een maand verhuisde hij van het opleidingskantoor naar het hoofdkantoor. Daar gaf hij vier maanden later leiding aan zijn eigen verkoopteam. Kooij volgde interne verkoopopleidingen, behaalde daarnaast het wettelijk voorgeschreven diploma Consumptief Krediet en groeide uiteindelijk door tot een managementpositie.

In deze periode kwam Kooij voor het eerst in aanraking met de verkoop van gronden, wat bij zijn toenmalige werkgever een steeds belangrijker bedrijfsonderdeel werd. In 2007 besloot Kooij zelfstandig verder te gaan. Tussen 2007 en 2011 handelde hij met verschillende ondernemingen in gronden, waarop het naar verwachting op korte termijn mogelijk werd te bouwen door een wijziging van het bestemmingsplan en waarvan de grondwaarde mogelijk sterk zou stijgen.

Grondontwikkeling Nederland

Meermaals ging Shandar Kooij nieuwe samenwerkingen met zakenpartners aan, maar uiteindelijk ging hij alleen verder. Daaruit kwam in 2011 Grondontwikkeling Nederland voort. Het bedrijf investeerde meteen flink in acquisitie en vergrootte het relatiebestand, het fundament van de onderneming. De omzet, het personeelsbestand en het aantal klanten groeiden hierdoor sterk; de omzet tot €30 miljoen in 2017, het aantal klanten tot ruim 2500 in 2018. Dit stelde Kooij in staat de verkooporganisatie af te bouwen en de focus weer te leggen op ondernemen, in plaats van managen.

In 2014 zag Kooij namelijk al dat een andere aanpak nodig was voor de realisatie van een goed rendement voor zijn klanten: Grondontwikkeling Nederland ging voortaan niet alleen maar handelen in warme grond, maar trachtte daarnaast de kans op een bestemmingswijziging te vergroten door tegelijkertijd als projectontwikkelaar op te treden. Kooij nam onder meer een planoloog, ontwikkelaar en vastgoedjurist in dienst en ging in Amstelveen de samenwerking aan met de gemeente en adviesbureau Arcadis. Waar vastgoedontwikkelaars tijdens de crisis geen financiering meer kregen om grond te kopen en ontwikkelen, en gemeenten dus geen mogelijkheden zagen hun gronden te verkopen, bood GoN een alternatieve vorm van financiering. Hierbij kon GoN, tezamen met de gemeenten en zonder de druk van doorlopende rentebetalingen, de grond ontwikkelen. Door deze werkwijze vergrootte GON haar marktaandeel, juist ten tijde van de crisis.

Sindsdien verkoopt Grondontwikkeling Nederland op verschillende locaties in Nederland grond aan particuliere investeerders en gebruikt dat kapitaal vervolgens om de gronden te ontwikkelen. GoN maakt stedenbouwkundige plannen en toont de economische haalbaarheid aan. Bij een succesvolle ontwikkeling verkoopt GoN het project aan een bouwbedrijf of belegger en kunnen particulieren hun onverdeeld aandeel – dat notarieel is vastgelegd – in de woningbouwlocatie aan GoN verkopen. Met deze financiering door particulieren wil GON beleggers met een beperkt vermogen laten bijdragen aan dergelijke projecten, en tegelijkertijd de risico’s voor ontwikkelaars en bouwbedrijven beperken.

Focus op gezond leven

Shandar Kooij is veelvuldig actief als marathon- en triatlonatleet en staat vaak aan de start van Ironmans op de volledige afstand. Daarnaast is hij een gevorderd duiker en skiër, activiteiten waarvoor hij ook regelmatig naar het buitenland trekt.

In het kader van ‘je medewerkers zijn je bedrijf’ stelt Kooij gezond leven ook centraal in zijn onderneming. Hij stimuleert medewerkers om twee keer per week te sporten, om gezond te eten in de biologische keuken op kantoor en neemt zijn team mee op duurlopen en naar zwemevenementen.

Wilt u ook een achtergrondartikel op deze website? Stuur een bericht naar info@vastgoedjongens.nl.