Henk Jagersma

Henk Jagersma, voormalig directievoorzitter Syntrus Achmea, werd in 1958 geboren in Friesland maar bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Brabant. Als directievoorzitter van Syntrum Achmea blonk Jagersma op een dusdanige manier uit dat hij in 2012 werd genomineerd voor de Vastgoedmarkt Award en in 2015 op nummer twaalf stond in de top 150 van Vastgoedbeslissers door het Vastgoed Journaal.

Brabant en jeugd

Henk Jagersma heeft zoals gezegd zijn jeugd doorgebracht in Brabant. Zo volgde hij zijn havo-opleiding aan de Rijksscholengemeenschap Den Bosch en is hierna, met een kleine omweg, doorgestroomd naar de Universiteit van Tilburg, waar Jagersma Internationale Economie gestudeerd heeft. Jagersma is in 1977 begonnen aan de Universiteit van Tilburg en studeerde af in 1987. Studeren was echter niet het enige waar Jagersma zich mee bezig hield in deze periode. Van 1981 tot 1989 was Jagersma fractiemedewerker Tweede Kamer bij de Partij van de Arbeid (PvdA). Ook is Henk Jagersma tijdens deze periode actief geweest als gemeenteraadslid in Den Bosch. Al op vroege leeftijd was Henk Jagersma bezig met een serieuze carrière, maar die bleek uiteindelijk niet in de politiek te liggen.

Den Haag

De carrière van Henk Jagersma is pas echt van de grond gekomen in Den Haag. In 1994 begon Jagersma te werken bij de Gemeente Den Haag waar hij uiteindelijk al directeur Financiën en directeur Stedelijke Ontwikkeling werkte. Voordat Jagersma bij deze functies terecht kwam, heeft hij enige tijd gewerkt als woordvoerder voor de minister van Financiën. Ook heeft hij de functie van plaatsvervangend directeur Financiën bij het ministerie van Defensie vervuld. Hoe kwam Jagersma dan uiteindelijk toch in de vastgoedwereld terecht?

Vastgoed   

Het eerste contact van Henk Jagersma met vastgoed kwam wanneer hij eind 2005 werd aangesteld als nieuwe algemeen directeur van woningcorporatie Staedion. Hij heeft zich echter voorheen al wel in verschillende andere rollen met vastgoed beziggehouden. Jagersma’s rol bij de gemeente Den Haag kan gezien worden als een eerste stap in de richting van de vastgoedwereld. De functie als directeur van Staedion heeft Jagersma 2,5 jaar bekleed. Na deze periode, in juni 2008, werd Jagersma aangesteld als CEO Vastgoed bij Syntrus Achmea. Bij Syntrus Achmea werd er met laaiend enthousiasme over hem gesproken, mede door zijn achtergrond in verschillende rollen in de vastgoedwereld. Volgens Syntrus Achmea wist Jagersma uiteenlopende partijen te inspireren om samen te werken, juist door zijn onorthodoxe achtergrond.

Jagersma: “Vastgoed als motor van de economie”       

Wat Henk Jagersma zo succesvol heeft gemaakt is duidelijk zijn visie. “Vastgoed is nog steeds de motor van de economie”, aldus Jagersma. Werk doen dat maatschappelijk relevant is, is tevens van hoogst belang voor Jagersma, zelfs essentieel. Daarnaast vindt hij het heel boeiend om te zien hoe hoe een stad of een land zich ontwikkelt en hoe men zich daarop kan anticiperen met eigentijds vastgoed. Dat Jagersma een goede en innovatieve visie heeft is wel duidelijk. Ook zijn tweede plek op de lijst van belangrijkste vastgoedbeslissers van 2014 wordt hierdoor goed verklaard. Op het moment van schrijven vervult Jagersma nog geen nieuwe functie, echter is hij op vrijwillige basis voorzitter van de Economic Board in Den Haag.

Wilt u ook een achtergrondartikel op deze website? Stuur een bericht naar info@vastgoedjongens.nl.